Beleidsplan Stichting Rise2ShineStichting Rise2Shine is in 2009 opgericht met de volgende visie:

Internationaal jongerenwerk, evangelisatie wereldwijd en wereldwijde hulpverlening.

Vanaf het begin was de focus echter al op Roemenië en meer specifiek op de Roma/zigeuners. Na een jaar van oriëentatie is de focus komen te liggen op de Roma/zigeuners tieners en kinderen van de krottenwijken van Pata-Rât. Dit is het gebied bij de vuilnisbelt van Cluj-Napoca, de tweede stad van Roemenië. Hier leven ruim 2.000 Roma.

Hier zet stichting Rise2Shine zich in om de cirkel van armoede te doorbreken en om opnieuw hoop te geven aan hen die alle hoop op een betere toekomst verloren zijn. We werken met kinderen en tieners, omdat zij open zijn voor een verandering. Ons doel is dat vanuit deze tieners een groep opstijgt boven de omstandigheden uit, de krottenwijk verlaat en zich integreert in de samenleving en in de plaatselijke kerk. Op deze manier zijn ze gelijk een voorbeeld voor de volgende generatie en kunnen ze ook zelf uitreiken naar hun eigen cultuur en andere helpen om ook de cirkel van armoede en uitsluiting te doorbreken.

We hebben hiervoor de volgende aanpak:

Redding (salvation): Bekering tot vergeving van zonde, door het offer van Jezus Christus. Dit is het enige dat eeuwigheidswaarde heeft en ons redt. Het is ook ons inzien dat we vanuit onszelf niets zijn. Het accepteren van Jezus als je redder, maakt een persoon open voor nieuwe (Bijbels) waarden en normen. Als iemand open is voor verandering (ook zonder nog direct tot bekering te zijn gekomen), pas dan heeft hulp een langdurige werking.

Scholing (education): Het aanleren van basiskennis en Bijbelse waarheden. Scholing is onmisbaar om uit oude gewoontes en patronen van armoede te komen. Vele Roma zijn analfabeet en hebben de basisschool niet afgemaakt. Hierdoor is er een gebrek aan basiskennis, van algemene ontwikkeling, maar vaak ook van normen en waarden. Onderwijs brengt een verandering en leert langertermijn denken en te leven volgens eerlijke (Bijbelse) principes. Dit is een lang proces, waarin we naast mensen staan en verandering in iemands leven komt.

Integratie (integration): Het uitbreken uit de vizuele cirkel en het volledig meedraaien in de samenleving, volwaardig, in goede condities. Het is ook meedraaien in de plaatselijke kerk, waar ze anderen helpen om ook een betere toekomst te ontvangen, zowel geestelijk, als materieel. Dit is helpen dat iemand zelfstandig wordt (dat is zonder hulp van buitenaf) en kan op zijn of haar beurt uitreiken naar anderen.


Om het bovenstaande te bereiken hebben we verschillende activiteiten:
- Vier kinderprogramma's waarin we het Evangelie verkondigen en Bijbels onderwijs geven. We kiezen ook de kinderen uit die klaar zijn om door te stromen naar ons tienerprogramma. De oudere kinderen helpen mee met de praktische taken van een programma, zoals het uitdelen van potloden, drinken of opruimen.
- Twee tienerprogramma's waarin we meer persoonlijk contact hebben met de tieners. We leren ze praktische Bijbellessen, bidden met ze, bemoedigen en kijken ook waar we praktisch kunnen helpen, zoals bijvoorbeeld met kleding of schoolspullen.
- Twee discipelschapgroepen. Deze tieners nemen we mee naar ons huis, zo komen ze uit de wijk en zien ze een andere wereld. We eten samen, praten, open de Bijbel, bidden en staan naast ze.
- houtwerkclub en naailessen, gerund door een bevriend echtpaar (zie 'Made in Pata-Rât')
- vrouwenbijeenkomsten, voor vrouwen en meer specifiek tienermoeders, om specifiek naar hen uit te reiken
- uitstapjes naar de stad, zodat de horizon van de arme Roma/zigeuners groter wordt. Sommige tieners zijn nog nooit in het winkelcentrum geweest of zijn bijvoorbeeld bang voor een roltrap. Door ze mee te nemen laten we zien dat de wereld groter is dan hun krottenwijk.

We werken samen met Nederlandse groepen, die voor een week komen en specifiek uitreiken naar de kinderen en tieners. Door contact buiten de wijk, wordt voor de Roma/zigeuners duidelijk dat niet iedereen ze afwijst en dat neemt de angst weg om de wijk uit te gaan. De Nederlandse teams helpen ook met praktische bouwwerkzaamheden, zoals voor onze ontmoetingsruimte.

Om deze activiteiten te bekostigen ontvangt Stichting Rise2Shine giften van particulieren, kerken en instellingen. Hiervoor zijn wij onze donateurs zeer dankbaar.Image Gallery

Wees betrokken

Het werk hier is alleen mogelijk dankzij uw betrokkenheid. U kunt ons op verschillende manieren helpen. Klik op een link hier beneden en wees vandaag nog betrokken:

Support

Giften kunnen worden overgemaakt naar:

Bank rek. nr. 1561.77.854
IBAN: NL14RABO0156177854
t.n.v. Stichting Rise2Shine
Beneluxlaan 9
5101 ZC Dongen
Nederland


This template downloaded form free website templates